Quantcast
Channel: Biorigine
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Propilenglicolul

$
0
0

Propilenglicolul

Este folosit in compozita unor alimente, medicamente si cosmetice deoarece este un bun solvent, care are in mod simultan efecte de reglare a umiditatii, antiseptice si de conservare. Propilenglicolul se regaseste in mod frecvent in produse de machiaj, produse de ingrijire a pielii, deodorante, spume de par, demachiante, rimeluri, sapunuri, creme de fata, spumante de baie, pudre pentru bebelusi, balsamuri pentru par, lotiuni de dupa ras, servetele umede, petice pentru anvelope, produse destinate dezghetarii rapide, produse de indepartare a petelor, solutii pentru exterminarea termitelor. Propilenglicolul poate fi derivat din glicerina. Propilen-glicolul este metabolizat de organism sub forma de acid lactic, care apare in mod firesc atunci cand muschii sunt solicitati intens, pe cand etilen glicolul este metabolizat sub forma de acid oxalic, care este toxic.

Propilenglicolul are caracteristicile unui umectant; este capabil sa absoarba si sa retina umiditatea si ajuta ingretientele active sa penetreze pielea. Propilen-glicolul poate produce reactii eczematoase ale pielii, de toxicitate, si in mod izolat de natura alergica. Aceste efecte secundare includ inrosirea locala, afectari ale tesuturilor, arsuri, prurit si conjunctivite.
Exista foarte multe modalitati de utilizare a propilen glicolului. Pe langa produsele amintite anterior, acesta se regaseste si intr-o gama larga de produse farmaceutice, alimente, solutii saline si chiar solutii anti-inghet. Exista preocupari legate de neurotoxicitatea sa si de dezechilibrele hormonale pe care le poate provoca. Au existat cazuri izolate de toxicitate la nivelul pielii, a sistemului imunitar si a celui respirator. De asemenea, poate mari puterea de penetrare a altor ingrediente, substante chimice si toxine la nivelul dermului, si astfel sa creasca potentialul lor iritant.

Propilenglicolul este folosit ca ingredient principal in pansamentele transdermice, folosind ca purtator al ingredientelor active in organism.

Aplicatia prelungita sau excesiva a acestuia poate cauza inrosire si prurit in cazul pielii sensibile. Ingerarea de propilen-glicol poate cauza iritatii, senzatii de arsura asupra gatului si a gurii, cauzand greata si varsaturi. Efectele secundare ale inhalarii prelungite de propilen- glicol ce se gaseste in odorizantele de camera pot cauza iritatii ale mucoaselor, suierat tip wheezing, tuse si senzatia de scurtare a respiratiei. Trebuie mentionat ca folosirea regulata a lotiunilor si cremelor destinate ingrijirii pielii nu a generat efecte secundare la persoanele care nu au pielea sensibila.

Nu este de mirare ca propilen- glicolul a fost legat de multe dintre problemele serioase de sanatate, cum ar fi dermatitele de contact, auto- toxicitatea, afectiuni ale rinichilor si disfunctii ale ficatului. S-a demonstrat ca are efecte toxice asupra culturilor de celule umane. De fapt, in urma testelor efectuate de-a lungul anilor, s-a demonstrat ca propilen- glicolul inhiba dezvoltarea celulelor umane si impiedica respirarea celulelor in cazul testelor efectuate pe animale.

S-a descoperit ca provoaca afectiuni ale muschilor scheletici in cazul soarecilor si sobolanilor. S-a constata ca afecteaza in mod direct membranele celulare si cauzeaza ingrosarea pielii, deshidratarea si degradarea cronica a suprafetei pielii. S-a aratat si ca duce la cresterea activitatii beta (schimbari ce apar in situatiile stresante) atunci cand este inhalat. Propilen- glicolul este un irritant si o substanta care provoaca sensibilizari ale pielii, uscaciune, eritem si chiar aparitia basicilor pe piele.

Nu mai trebuie sa spunem ca inclusiv nivelurile scazute de propilenglicol, care se gasesc in produsele cosmetice, faciliteaza accesul toxinelor catre pielea dumneavoastra. Pielea reprezinta o buna bariera si poate face fata si la incercari si stresuri mai dificile decat aceasta. Pe de alta parte insa, propilen- glicolul nu este un umectant atat de bun pe cat este glicerolul, iar daca veti avea de ales intre doua produse, dintre care unul contine propilen-glicol, iar celalalt contine glicerol, cea mai buna alegere o constituie produsul pe baza de glicerol.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images